Suchy prowiant na wycieczkę

SUCHY PROWIANT

W cenie całodniowych wycieczek wliczony jest obiad,  zwykle podawany w restauracji w formie szwedzkiego stołu. Na wycieczkach safari są to typowe restauracje beduińskie. Na rejsach po morzu również obiad jest w formie szwedzkiego stołu. Zwykle przeważają dania kuchni egipskiej – kofta(baranina), kurczak, wołowina, ziemniaki, ryż, surówki i sałatki oraz tradycyjne egipskie sosy do sałatek i potraw. Napoje do posiłków są zawsze dodatkowo płatne!

Na wycieczki całodniowe bądź dłuższe możecie Państwo zabrać ze sobą z hotelu suchy prowiant (tzw. „lunch box” lub „breakfast box”), który przysługuje Państwu za niewykorzystane,  a opłacone w ramach pobytu posiłki.

Aby  otrzymać suchy prowiant, wystarczy dzień przed wycieczką  zgłosić osobiście zamówienie na recepcji oraz podać godzinę, na którą ma być przygotowany.  Suchy prowiant zamawia się i odbiera na recepcji hotelu.

Jeśli z wycieczki wracają Państwo w godzinach wieczornych – po kolacji, można zamówić na recepcji  „późną kolację” („late dinner”) podawaną do pokoju.

W ramach wycieczki zwykle odbywa się postój na posiłek w miejscach, gdzie można dokupić gorące lub zimne napoje do suchego prowiantu.

Zdarzają się sytuacje, że w niektórych hotelach rezydenci „straszą”, że suchy prowiant wydawany jest tylko na wycieczki zamówione u rezydenta. Jest to nadużycie.  Każdy klient hotelu ma prawo korzystać z suchego prowiantu w ramach niewykorzystanych posiłków, bez względu na to czy wyjeżdża na wycieczkę zorganizowaną czy też ma zamiar przebywać poza hotelem z innych powodów.

W czasie wycieczek lub postojów w drodze można również kupić w lokalnych barach, zajazdach i restauracjach na wynos kanapki, tosty, lokalne  sandwiche i inne dania typu fast food.

ZOBACZ TAKŻE:

Ubezpieczenie na wycieczkach

Opieka polskiego przewodnika

Transport na wycieczkach

Wizy na wycieczkach

Dzieci na wycieczkach

Napoje i napiwki na wycieczkach

2012 E-SHARM.PL Agencja Rozwoju Turystyki
Wykonanie: Aleastudio