Suchy prowiant na wycieczkę
SUCHY PROWIANT
W cenie całodniowych wycieczek wliczony jest obiad, zwykle podawany w restauracji w formie szwedzkiego stołu. Na wycieczkach safari są to typowe restauracje beduińskie. Na rejsach po morzu również obiad jest w formie szwedzkiego stołu. Zwykle przeważają dania kuchni egipskiej – kofta(baranina), kurczak, wołowina, ziemniaki, ryż, surówki i sałatki oraz tradycyjne egipskie sosy do sałatek i potraw. Napoje do posiłków są zawsze dodatkowo płatne!
Na wycieczki całodniowe bądź dłuższe możecie Państwo zabrać ze sobą z hotelu suchy prowiant (tzw. „lunch box” lub „breakfast box”), który przysługuje Państwu za niewykorzystane, a opłacone w ramach pobytu posiłki.
Aby otrzymać suchy prowiant, wystarczy dzień przed wycieczką zgłosić osobiście zamówienie na recepcji oraz podać godzinę, na którą ma być przygotowany. Suchy prowiant zamawia się i odbiera na recepcji hotelu.
Jeśli z wycieczki wracają Państwo w godzinach wieczornych – po kolacji, można zamówić na recepcji „późną kolację” („late dinner”) podawaną do pokoju.
W ramach wycieczki zwykle odbywa się postój na posiłek w miejscach, gdzie można dokupić gorące lub zimne napoje do suchego prowiantu.
Zdarzają się sytuacje, że w niektórych hotelach rezydenci „straszą”, że suchy prowiant wydawany jest tylko na wycieczki zamówione u rezydenta. Jest to nadużycie! Każdy klient hotelu ma prawo korzystać z suchego prowiantu w ramach niewykorzystanych posiłków, bez względu na to czy wyjeżdża na wycieczkę zorganizowaną czy też ma zamiar przebywać poza hotelem z innych powodów.
W czasie wycieczek lub postojów w drodze można również kupić w lokalnych barach, zajazdach i restauracjach na wynos kanapki, tosty, lokalne sandwiche i inne dania typu fast food.
ZOBACZ TAKŻE: